:: A|-C@pac|nO ::

Perkongsian Seorang Aku | Apalah ertinya penulisan kalau x d baca, Apalah ertinya ilmu kalau x dikongsi..

Tuesday, January 31, 2012

tentang "aku"

Artikel ini dikongsi olehAssalammualaikum...
maafkan aku andai aku tersalah tafsir tentang diri "aku"..

a. aku
sebenarnya, keliru dengan percaturan hidup ini.Yang zahir seakan mewah dengan kehidupan, seakan berjaya dengan masa depan seakan unggul dengan rasa-rasa cinta. .. Sebenarnya, aku tewas di susur alur dalam mengejar cita-cita, aku terkulai di dalam lorong-lorong kejayaan dan aku sebenarnya kerdil dalam mengecapi rasa-rasa cinta.

b. keinginan ku
aku ingin menjalani hidup ini seakan nada dan irama& ada rentak tari yang berbeza..walau nyata tak sempurna tapi itulah "keinginanku"..!! .. Hakikatnya, hidup aku seakan berpaut dengan cara hidup, dengan masa depan dan juga cinta. Seakan bingung, dengan percaturan yang bisa ku lalui.. dimana tahap kesabaran yang mampu ku binakan..??


c. Jiwa ku
aku seorang yang suka memerhati dari gerak geri, lirikan mata, gerak bibir dan tingkah& dan aku tetap dengan cara ku walau ada yang membantah. Kerna itu adalah "jiwaku"..!! .. aku mudah memberi kepercayan pada mereka yang baru ku kenali& bukan kerna aku menilai dari segi taraf, rupa mahupan bangsa.Tetapi kerna aku manusia biasa& yang tidak mementingkan taraf, rupa dan bangsa& kerna aku seringkali terpedaya dengan wujudnya taraf, rupa & bangsa. .. aku tidak suka akan penindasan pada mereka yang lemah seakan menghina dan lupa pada asal usul empunya diri. Lagak yang tidak bertempat dgn pandangan yang jelek membina anggapan tersendiri.d. Kerjaya
kerjaya yang kumiliki pada hari ini seakan membuat aku keliru dengan wujudnya perbezaan diantara aku dengan mereka-mereka yang selebih layaknya memiliki kerjaya ini. Sedang aku seakan enak menikmati kerjaya ini tanpa segulung ijazah mahupun diploma. Terkadang membuat aku terkeliru dan sering tertanya-tanya .. "inikah anugerah dari MU"?

e. Iman
sukar utk ku nyatakan imanku dulu dengan iman ku kini& sesuatu yang terlalu sukar utk ku menilai dan mencungkil dari pe el dan perwatakan ku yang tersendiri. Yang aku sedar dan nyata aku kini makin jauh..dan teramat jauh dari sisiNYA.

f. kepentingan
aku amat mementingkan kejujuran, ketepatan dan kesungguhan dalam memberikan komitmen dan juga terang dan jelas dalam memberikan penyataan dan juga aku seorang yang boleh di tambah dan tolak dimana aku juga sedar bahwa adanya kelebihan dan kekurangan pada setiap hamba yang dicipta-NYA. .. aku mementingkan kasih dan sayang dari segalanya. Biar dunia telah meletakkan syarat utk mengecapi bahagia dan syarat keselesaan adalah harta. Namun aku tetap dengan caraku walau aku berwang berharta.. itu tidak bermaksud aku tetap melupakan dimana aku berpijak dimana aku tertatih-tatih bagai waktu dulu. Ini adalah caraku, kerna aku percaya mereka yang gila, fakir mahu pun miskin tetap memerlukan belaian kerna satu yang tak mampu aku ungkapkan betapa besarnya anugerah yang kita miliki iaitu perasaan .

g. kepuasan
aku akan berasa puas apabila aku mendapat membuat mereka-mereka yang memandang aku tinggi akan menganggap aku adalah sama seperti mereka. Dimana aku sempat bergurau senda , bertanyakan khabar, suka dan duka& aku akan rasa bahagia melihat mereka melemparkan senyum sambil menyapu sampah.. dan aku tidak pernah teragak-agak utk menerima pelawaan mereka makan bersama dan mendengar celoteh mereka. .. aku akan berasa puas apabila mereka yang memandang aku dengan penuh kekurangan, akan terpaku sedar bahawa sesuatu yang mereka miliki mungkin tidak ada pada aku.. namun sesuatu yang aku miliki pula tidak mungkin mereka mampu memiliki sedangkan telah ditetapkan oleh-NYA bahwa setiap kejadian telah pun tetapkan anugerah tersendiri& dan aku teramat bersyukur memiliki anugerah itu.

h. pemerhatian
aku lebih memberikan perhatian pada mereka yang memerlukan. aku tidak mudah menolak dan mudah utk menerima. Apa yg terdaya akan ku usahakan.. aku tak sanggup melihat seseorang yang kesusahan. Aku amat gemar bersendirian.

i. pegangan
aku hidup pada hari ini adalah utk keluarga dan aku berpijak dibumi ini adalah atas urusanku dengan-NYA, dan aku rukuk adalah syarat keatasku sebagai seorang hamba yang telah dikurniakan akal.. dan aku sujud adalah syarat keatasku sebagai seorang hamba yang lemah dari zahir dan batin.. dan aku menadah kerna aku jauh lemah dari kekuasaan-NYA.Dan aku akan menyerah dan menerima dengan redha' walau apa pun ketentuan dariNYA.. kredit : DilaDellila
0 Comments
Comments

0 comments:

Post a Comment

Terima Kasih kerana meberikan komen anda disini